
Ας κόψουμε τις βλακείες. Νομίζεις ότι ξέρεις τη γεύση; Δεν ξέρεις τίποτα αν δεν έχεις δοκιμάσει το umami.
Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι φλώροι όταν πρόκειται για γεύση. Μένουν στο γλυκό, το αλμυρό, το ξινό και το πικρό – το ίδιο παλιό βαρετό κουαρτέτο που διδάσκονται από το νηπιαγωγείο. Αλλά υπάρχει μια πέμπτη γεύση που θα σας ξετρελάνει και θα κάνει όλα τα υπόλοιπα να μοιάζουν με χαρτόνι.
Φανταστείτε αυτό: Δαγκώνετε ένα ζουμερό μπιφτέκι, απολαμβάνετε μια φέτα παλαιωμένο τυρί ή ρουφάτε ένα μπολ σούπα miso. Ξαφνικά, οι γευστικοί σας κάλυκες χορεύουν ένα χαρούμενο χορό. Δεν είναι μόνο αλμυρό, γλυκό, ξινό ή πικρό. Είναι και κάτι άλλο. Κάτι… κρεατώδες, αλμυρό, βαθιά ικανοποιητικό. Αυτό, φίλε μου, είναι το umami.
Αλλά τι ακριβώς είναι αυτή η μυστηριώδης πέμπτη γεύση; Προσδεθείτε, γιατί πρόκειται να ξεκινήσουμε μια γευστική περιπέτεια που θα κάνει το στόμα σας να τρέχει και το μυαλό σας να βουίζει.
Η γεύση που πήρε το χρόνο της
Το Umami είναι σαν εκείνο το cool παιδί που άργησε να εμφανιστεί στο πάρτι γεύσεων. Για αιώνες, νομίζαμε ότι τα είχαμε καταλάβει όλα με τις τέσσερις βασικές γεύσεις μας. Αλλά τότε, ήρθε το umami, μοντέρνα αργοπορημένο και έτοιμο να ταρακουνήσει τα πράγματα.
Μόνο το 1908 ένας Ιάπωνας χημικός, ο Kikunae Ikeda, αποφάσισε να αφήσει τα ξυλάκια του κάτω και να ρωτήσει: «Τι τρέχει με αυτόν τον ζωμό από φύκια;». Παρατήρησε ότι το dashi, ένα βασικό συστατικό της ιαπωνικής κουζίνας, είχε μια ξεχωριστή γεύση που δεν καλυπτόταν από τα fab four. Μετά από επιστημονική έρευνα, απομόνωσε την υπεύθυνη ένωση: το γλουταμινικό. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το ουμάμι (καλά, ανακαλύφθηκε – το γιόρταζε στο φαγητό μας από την αρχή).
Η επιστήμη πίσω από τη γεύση
Τώρα, ξέρω τι σκέφτεστε. «Υπέροχα, άλλο ένα μάθημα επιστήμης. Ακριβώς αυτό που ήθελα με το μεσημεριανό μου γεύμα». Αλλά κρατηθείτε, γιατί εδώ είναι που γίνεται ζουμερό (το λογοπαίγνιο έχει απόλυτη πρόθεση).
Το ουμάμι προέρχεται από τα γλουταμινικά άλατα, τα οποία είναι απλά αμινοξέα που βρίσκονται σε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες. Όταν αυτά τα γλουταμινικά άλατα χτυπούν τη γλώσσα σας, ενεργοποιούν συγκεκριμένους υποδοχείς που στέλνουν ένα μήνυμα στον εγκέφαλό σας λέγοντας: «Θεέ μου, αυτό είναι νόστιμο!». Είναι σαν οι γευστικοί σας κάλυκες να δέχτηκαν μια αγκαλιά από την ίδια τη γεύση.
Αλλά εδώ είναι η ουσία: το umami δεν έχει να κάνει μόνο με τη γεύση. Στην πραγματικότητα ενισχύει άλλες γεύσεις, κάνοντας τα πάντα να έχουν περισσότερη γεύση. Είναι σαν ο απόλυτος βοηθός του γεύματός σας, που αναδεικνύει το καλύτερο όλων των άλλων συστατικών.
Οι All-Stars του Umami

Πού μπορείτε λοιπόν να βρείτε αυτόν τον υπερήρωα της γεύσης; Όπως φαίνεται, κρύβεται σε κοινή θέα από την αρχή. Ακολουθούν μερικοί από τους all-stars του umami:
- Παλαιωμένα τυριά (Παρμεζάνα, κανείς;)
- Παστά κρέατα (μπέικον, όμορφη βόμβα ουμάμι)
- Μανιτάρια (τα μικρά σφουγγάρια της φύσης για το ουμάμι)
- Ντομάτες (ειδικά όταν είναι ώριμες στον ήλιο και ξεχειλίζουν από γεύση)
- Σάλτσα σόγιας (υγρό umami, βασικά)
- Σάλτσα ψαριού (πικάντικη, αλλά τόσο δυνατή)
- Πράσινο τσάι (ναι, δεν είναι μόνο για στιγμές ζεν)
Ο κατάλογος συνεχίζεται, αλλά καταλαβαίνετε την ιδέα. Το umami βρίσκεται παντού, περιμένοντας να κάνει τα γεύματά σας πιο υπέροχα.
Ουμάμι: Η γεύση που συνεχίζει να δίνει
Εδώ είναι που το umami πραγματικά γυμνάζει τους μυς της γεύσης του. Σε αντίθεση με άλλες γεύσεις που μπορεί να γίνουν συντριπτικές (σας κοιτάζω, sour patch kids), το umami στην πραγματικότητα αυξάνει τον αντίκτυπό του όσο τρώτε περισσότερο. Είναι σαν το Energizer Bunny των γεύσεων – συνεχίζει και συνεχίζει.
Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε πατατάκια ή γιατί το επιπλέον πασπάλισμα παρμεζάνας στα ζυμαρικά σας μοιάζει τόσο σωστό. Έχει έναν τρόπο να σας κάνει να επιθυμείτε περισσότερο, χωρίς να σας αφήνει την αίσθηση ότι έχετε πάρει υπερβολική δόση γεύσης.
Η πολιτιστική σύνδεση του Umami
Τώρα, ας κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στον κόσμο, εντάξει; Μπορεί το Umami να ανακαλύφθηκε επίσημα στην Ιαπωνία, αλλά οι πολιτισμοί παντού αξιοποιούν τη δύναμή του εδώ και αιώνες:
- Στην Ιταλία, έχουν παρμεζάνα και σάλτσα ντομάτας (γεια σας, τέλεια πίτσα).
- Οι κουζίνες της Νοτιοανατολικής Ασίας ξεσηκώνουν τη σάλτσα ψαριού και την πάστα γαρίδας.
- Η κινεζική κουζίνα αγκαλιάζει τη σάλτσα σόγιας και τα αποξηραμένα μανιτάρια shiitake.
- Και ας μην ξεχνάμε το παλιό καλό αμερικανικό μπάρμπεκιου, με το χαμηλό και αργό μαγείρεμα που αναπτύσσει βαθιές γεύσεις umami.
Είναι σαν όλος ο κόσμος να ήταν μέσα σε αυτό το μυστικό του umami, ακόμα και πριν αποκτήσουμε ένα όνομα γι’ αυτό. Μιλάμε για μια παγκόσμια συνωμοσία γεύσεων!
Umami: Δεν είναι απλώς νόστιμο, είναι καλό για σας

Κρατήστε τους γευστικούς σας κάλυκες, γιατί εδώ έρχεται μια ανατροπή: το umami δεν είναι μόνο για να κάνει το φαγητό να έχει καταπληκτική γεύση. Μπορεί στην πραγματικότητα να σας κάνει καλό.
Βλέπετε, το σώμα μας είναι αρκετά έξυπνο. Επιθυμούν το umami επειδή συχνά σηματοδοτεί την παρουσία τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες. Και η πρωτεΐνη, όπως όλοι ξέρουμε, είναι σημαντική για να μείνουμε ζωντανοί.
Αλλά περιμένετε, υπάρχουν κι άλλα! Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το umami μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανόμαστε πιο γρήγορα χορτάτοι, βοηθώντας ενδεχομένως στον έλεγχο των μερίδων. Είναι σαν η γλώσσα σας και η μέση σας να είναι επιτέλους στην ίδια ομάδα.
Ο ελέφαντας του MSG στο δωμάτιο
Εντάξει, πρέπει να μιλήσουμε για το MSG. Είναι το κακό παιδί του κόσμου των γεύσεων, ο επαναστάτης χωρίς αιτία. Αλλά να τι συμβαίνει: το MSG είναι απλώς μια συμπυκνωμένη μορφή των γλουταμινικών αλάτων που εμφανίζονται φυσικά σε τρόφιμα πλούσια σε umami.
Όλος ο φόβος για το MSG; Σε μεγάλο βαθμό διαψεύδεται. Ενώ κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν ευαισθησία σε αυτό, για τους περισσότερους από εμάς, είναι τόσο επικίνδυνο όσο ένα χνουδωτό λαγουδάκι. Στην πραγματικότητα, αν έχετε απολαύσει ποτέ ένα σακουλάκι Doritos ή ένα μπολ κονσερβοποιημένης σούπας, συγχαρητήρια! Έχετε φάει MSG.
Umami: Ο εξισορροπιστής γεύσεων
Να ένα ωραίο κόλπο του umami: μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει τα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά ή χαμηλό αλάτι να έχουν καλύτερη γεύση. Είναι σαν τον Ρομπέν των γεύσεων, που κλέβει από τα λιπαρά και το αλάτι και δίνει στα υγιεινά.
Οι σεφ και οι επιστήμονες τροφίμων χρησιμοποιούν αυτή την υπερδύναμη του umami για να δημιουργήσουν πιο υγιεινά τρόφιμα που εξακολουθούν να έχουν απολαυστική γεύση. Έτσι, την επόμενη φορά που θα απολαύσετε ένα εκπληκτικά νόστιμο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή μια σούπα με μειωμένο νάτριο, ίσως θελήσετε να ευχαριστήσετε το umami για τις υπηρεσίες του.
DIY Umami: Ενισχύοντας το παιχνίδι της οικιακής μαγειρικής σας

Θέλετε να απελευθερώσετε τη δύναμη του umami στη δική σας κουζίνα; Ακολουθούν μερικοί εύκολοι τρόποι για να ανεβάσετε το umami σας:
- Διατηρήστε μια φέτα παρμεζάνας στο ψυγείο σας. Τρίψτε την πάνω από τα πάντα. Σοβαρά, όλα.
- Σοτάρετε μερικά μανιτάρια και προσθέστε τα σε… οτιδήποτε.
- Χρησιμοποιήστε πελτέ ντομάτας για να δώσετε βάθος στις σάλτσες και τα μαγειρευτά.
- Μην πετάξετε τις φλούδες παρμεζάνας – ρίξτε τες στην επόμενη σούπα σας για μια ώθηση umami.
- Πειραματιστείτε με πάστα miso. Δεν είναι μόνο για σούπες!
- Οι αντζούγιες μπορεί να διχάζουν στην πίτσα, αλλά στις σάλτσες είναι μαγεία του umami (και διαλύονται, οπότε κανείς δεν θα μάθει το μυστικό σας).
Το μέλλον του Umami!
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οι επιστήμονες τροφίμων και οι σεφ εξερευνούν νέα όρια στο umami. Βρίσκουν τρόπους να αποσπάσουν περισσότερο umami από τα φυτικά τρόφιμα, φέρνοντας ενδεχομένως επανάσταση στη χορτοφαγική και τη vegan κουζίνα. Φανταστείτε έναν κόσμο όπου το χορτοφαγικό σας μπιφτέκι ικανοποιεί εξίσου με το αντίστοιχο μοσχαρίσιο. Το μέλλον του umami είναι λαμπρό, φίλοι μου.
Οπότε, εδώ το έχετε. Umami: η γεύση που ήταν πάντα εκεί, κρυμμένη σε κοινή θέα, κάνοντας το φαγητό μας πιο νόστιμο χωρίς καν να το καταλάβουμε. Είναι ο νίντζα των γεύσεων, ο σιωπηλός συνεργάτης στις γαστρονομικές μας ερωτικές σχέσεις, ο παράγοντας x που μετατρέπει ένα καλό γεύμα σε αξέχαστο.
Την επόμενη φορά που θα απολαμβάνετε μια τέλεια ώριμη ντομάτα, ή θα βουτήξετε σε ένα μπολ με ράμεν, ή ακόμα και όταν απλά θα μασουλάτε μερικά πατατάκια, αφιερώστε μια στιγμή για να εκτιμήσετε το umami. Έχει δουλέψει σκληρά για να κάνει το γεύμα σας νόστιμο, και δεν ζητάει καν πίστωση.
Σε έναν κόσμο που συχνά μοιάζει διχασμένος, ίσως το umami είναι ο μεγάλος ενωτικός παράγοντας. Εξάλλου, ποιος μπορεί να διαφωνήσει όταν οι γευστικοί του κάλυκες χορεύουν έναν χαρούμενο χορό; Προχωρήστε, λοιπόν, αγκαλιάστε το umami και μακάρι όλα σας τα γεύματα να είναι υπέροχα αλμυρά. Οι γευστικοί σας κάλυκες θα σας ευχαριστήσουν.
Και να θυμάστε, με τα αθάνατα λόγια ενός μεγάλου φιλοσόφου (εντάξει, εγώ ήμουν, πριν από πέντε λεπτά): «Η ζωή είναι πολύ σύντομη για άνοστο φαγητό. Φέρτε το umami!»